Всесвітній День Української Хустки!


7 грудня Всесвітній День Української Хустки!

Ми – українці, отже маємо знати свою історію, розвивати культуру, традиції, любити свій народ, знати і шанувати українські свята, бо всі ми – одна родина. У народі 7 грудня вважалося справжнім жіночим святом. Дослідники дохристиянських вірувань вважають, що колись це було свято «Дівочої долі», але згодом церква пов’язала його з великомученицею Катериною.
Сьогодні дещо призабута магічна сила української хустки, натомість, стало модним використання «заморських» головних уборів. Та не слід забувати, що сила національних оберегів – вагоміша.
Минають роки, десятиліття, виростають нові покоління, змінюється влада, з’являється нова мода, та ніколи не можуть зникнути з пам’яті людської добрі традиції прадідів, їхні обереги поруч нас не дають нам забути, що ми діти народу українського.
Хочеться вірити, що відтепер хустка буде не лише модною деталлю на один день, а й предметом благоговіння перед одним із національних символів – оберегом.
Під девізом "Хустку одягаю- до ПЕРЕМОГИ закликаю." в Рахнівсько-Лісовому ліцеї онлайн-режимі пройшов флешмоб української хустки. Сподіваємось, що проведення Всесвітнього Дня української хустки сприятиме відродженню хустини як важливого, невід’ємного елементу української культури, збереже її цінність для майбутніх поколінь та наблизить нас до Перемоги.
Адже для українців з давніх-давен хустка була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. При цьому хустина була обов'язковим головним убором заміжньої жінки. Також хустка була маркером соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших. Хустину використовували й у різних обрядах, зокрема весільних. Найпопулярніший – покриття голови нареченої хусткою. Це символізувало вихід із дівоцтва та початок заміжнього життя. Ця традиція зберіглася в Україні й донині.
Адже споконвіку українки носили хустку, яка вважалась оберегом, символізувала любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм. Тому головна мета участі у флешмобі – зберегти символ українського народу від забуття й байдужості, сприяти збереженню та відродженню народних традицій. Дивіться, які чудові фото у нас вийшли! Нам також буде дуже приємно побачити Вас у хустині!













Коментарі