Кібер-шахрайство не забавка!

                                  

Кібер-шахрайство не забавка!

   Сьогодні, 18 лютого, спільно з Департаментом кіберполіції  було проведено онлайн-зустріч з учнями 7-11 класів. Наша школа, як і всі інші школи області, долучилась до участі у проведенні години спілкування з дітьми 7-11 класів на тему « Шахрайство-не забавка». Учням школи та педагогічним працівникам було запропоновано долучитись до зустрічі за двома потоками для учнів 7-9 та 10-11 класів. З цією метою,  у зручній для усіх системі Classroom, було створено окремі кімнати для входу за окремими потоками.

   В ході зустрічі присутніми акцентовано увагу на дотриманні норм чинного законодавства в частині реагування на ризики та загрози, спричинені впливом негативних явищ, пов’язаних з використанням мережі Інтернет  та окреслено шляхи взаємодії зацікавлених сторін у питанні безпеки у цифровому середовищі.     Під час зустрічі було переглянуто презентацію надану Департаментом кіберполіції, ознайомлено з поняттям шахрайства, видами шахрайства( у торгівлі, у фінансах, у стільниковому звязку, у мережі Інтернет( фішинг, вішинг, фармінг, клікфрод), шахрайством з надомною роботою і т.д., а також із відповідальністю за шахрайство.

    У наші дні використання інформаційних технологій не має меж. Віртуальний простір переймає від реального все підряд, у тому числі й злочинність у її нових формах і проявах. Поняття кіберпростору, введеного письменником Вільямом Гібсоном в одній з його п’єс, описує віртуальний простір як такий, в якому циркулюють електронні дані всіх комп’ютерів світу. Практично кожен чув про кіберзлочинність і, можливо, навіть особисто з нею зіштовхувався. Кіберзлочинність включає в себе різні види злочинів, що здійснюються за допомогою комп’ютера і в мережі Інтернет. Саме через те, що об’єктом  злочину може стати будь-який користувач інтеренету.
    В ході зустрічі було запропоновано головні поради як не стати жертвою шахраїв в інтернеті, а саме:

      • Не надавати особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах. Наприклад, якщо оформляєте кредит онлайн на сайті Credit365, варто переконатися, що в адресі сайту немає помилок, а всі адреси і контакти збігаються з інформацією в інших джерелах (Google картах, наприклад).

   • Не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовувати спосіб покупки – накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.

     • Не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів, часто виявляються шахраями.

    А також з’ясували, що робити якщо ви стали жертвою інтернет-шахраїв, а саме, якщо ви стали жертвою шахраїв в інтернеті, перше, що потрібно -звернутися в поліцію. Зателефонуйте за номером 102, або вирушайте до найближчого відділення, зібравши всі докази факту шахрайства.

    Покарати інтернет шахрая в Україні можна за допомогою спеціального органу, який займається розслідуванням інтернет-злочинів. Це Департамент кіберполіції. Використовуючи новітні інформаційні технології, вони намагаються знайти афериста і передбачать покарання за дрібне шахрайство в інтернеті.

    Департамент займається відстеженням хакерських атак; розслідуванням інтернет-шахрайства та іншим. Якщо інтернет магазин обдурив при покупці товарів, співробітники департаменту пояснять, як можна покарати шахраїв в інтернеті. Також можна подати онлайн-скаргу на сайті кіберполіції https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Дякуємо усім за участь у онлайн- зустрічі. Нехай все та всі, хто вас оточує будуть безпечними!




Коментарі