Міжнародний день рідної мови в школі

 

                    Міжнародний день рідної мови
в школі

    21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято: до календарів усього світу воно увійшло тільки в 1999 році. Відзначення цієї визначної дати  відбулося і  у Рахнівсько-Лісовій СЗШ І-ІІІ ступенів.

      До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся шкільна родина. Відкриття святкових заходів розпочалося з традиційної тематичної радіолінійки «Є у світі багато мов, але наша найніжніша у світі», яку підготувала та провела учитель української мови та літератури Тодощак С.М. Вона звернула увагу на те, що історія нашої Рідної Мови починається з 4–5 століття нашої ери. У той далекий час із розрізнених слов'янських племен склався етнос, що згодом сформував Київську Русь. 
   Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями.
     Наша Рідна Мова – найбагатша в світі! У словнику нашої Мови налічується 200 тисяч слів!
   Наша мова також має свою особливість: у світі вона сприймається як одна з наймилозвучніших і наймелодійніших.
    Також у класних колективах пройшли тематичні години спілкування , у холі було організовано виставку літератури про мову « Рідна мова- то доля народу!» та « Розмовляти українською-це модно!», проведено цікаві творчі справи під девізом- «Мова-ДНК нації». Організаторами заходів стали учителі української мови та літератури Тодощак С.М., Торопова В.В.,Бикова І.С., бібліотекар школи Пірун О.А.
     Мова – запорука існування народу, нації. Нашому поколінню випало складне і відповідальне завдання – відродити українську мову, українську державність, націю. І ми повинні твердо усвідомити, що це – наш святий обов’язок, і за нас цього ніхто не зробить.
    Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово – щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього, живіть повноцінним життям, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни. Любіть, шануйте і бережіть рідну мову – вона наш генетичний код.












Коментарі