Вишиванка-символ вільних людей


 

Вишиванка - це символ вільних людей!

Вітаємо зі святом, українці!
Цього дня важливо згадати про наше коріння, що український народ сильний та незалежний!
Дякуємо усім захисникам та захисницям, що ми сьогодні маємо змогу одягнути вишиванку.
Ми віримо у перемогу та визволення нашої країни від загарбників!
Все буде Україно!
Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію народу.
Сьогодні, у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки. Третій четвер травня обраний не випадково. Засновники акції наполягають на тому, аби День вишиванки припадав саме на будень, а не на вихідний, наголошуючи, що вишиванка – органічна складова життя та культури українців, а не вкритий нафталіном артефакт.
День вишиванки не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди.
Цьогоріч цьому прекрасному святу – вже 16 років.
Це свято, акція бере початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці. Нині ж це свято набуло міжнародних масштабів і український традиційний одяг одягають усе більше людей не лише в нашій країні, а по всьому світу.
Українська вишиванка, нарівні з українською писанкою є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції.
Метою Дня вишиванки є популяризація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. Цього дня прийнято вдягати національне вбрання, куди б не довелося йти – на роботу, на зустріч із друзями, на навчання.
Сьогодні і у нашому навчальному закладі святкували День Вишиванки: було проведено тематичну радіолінійку "Україна вишивана" та години спілкування, організовано виставки, залучено учнів початкових класів до танцювального флешмобу, влаштовано фотосесії та парад вишиванок. Учні та учителі долучились до акції « Одягни вишиванку з самого ранку!», прийшовши на навчальні заняття у вишиванках, об’єднавшись у велику шкільну родину різномаїттям кольорів та узорів . Це було-чудово! Душу переповнювали задоволення, захоплення та почуття гордості за свій народ, за його багатий духовний світ та велич духу.
Нехай День вишиванки зітре кордони і об'єднає українців по всьому світу, а мудрість і сила тисячолітньої традиції дає нам натхнення. Бажаємо зміцнення української ідентичності заради процвітання України. Відмінного настрою і різнокольорових вражень!







Коментарі