День пам’яті жертв голодомору


 Україна пам'ятає…

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2022-му День пам’яті жертв голодоморів припав на 26 листопада. Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів мільйони людських життів. У 2006-му Законом України Голодомор 1932–1933 років визнаний геноцидом Українського народу. Цьогоріч виповнилось 90 років з початку трагедії, 17 країн світу визнали голодомор-геноцидом українського народу.
Наш навчальний заклад долучився до загальнонаціональних акцій – «Запали свічку» та «Голодомор-геноцид: пам’ятаємо...»
25 листопада у ліцеї в режимі офлайн та онлайн було проведено низку заходів з метою вшанування пам`яті жертв Голодомору 1932 – 1933 рр., які спрямовані на донесення до учасників навчально-виховного процесу масштабів жорстокості, з якою винищували український народ. Заходи проводились в онлайн для учнів 5-11 класів та офлайн для учнів 1-4 класів режимах.
У кожному класі відбулися уроки пам’яті та години спілкування з дитячими колективами на теми: "Голодомор 1932 – 1933 років. Україна пам`ятає!", "Чорна сповідь моєї Вітчизни, її прихований біль", "Пам`ять серця", "Гори свіча…", "Чорний птах голодного року". Ці заходи запам`ятаються усім завдяки тим емоціям, суму, жалю і співпереживанням, які вчувалися у кожному слові. В знак пам`яті невинно убієнних учням було запропоновано запалити свічки та хвилиною мовчання вшанували мільйони загублених життів у зловісні 1932 – 1933 рр.
У бібліотеці ліцею була організована виставка літератури "День скорботи і печалі", що висвітлює трагічні сторінки Голодоморів на Вінниччині, а у фойє ліцею було створено куточок пам’яті .
На знак вшанування пам’яті невинних жертв Голодомору у суботу 26 листопада о 16 годині кожен учасник навчально-виховного процесу приєднався всією своєю родиною до Всеукраїнської акції «Засвіти свічку!».
Запалений вогник, в умовах повномасштабної війни один із ключових способів вшанувати пам’ять убитих голодом – долучитися до акції «Запали свічку» та закликати українців і людей по всьому світу засвітити вогник у кожній домівці як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.
Цього року ми вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни Росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Коментарі