День Героїв Небесної Сотні


 

Україна- територія гідності та свободи!

Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Серед Небесної Сотні були як зовсім юні, так і вже сиві люди з усіх куточків України - від сходу до заходу, від півдня до півночі. Небесна Сотня об’єднала в собі народ усієї Соборної України.
Щорічно 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013–2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів.
Революція гідності є однією з наймасштабніших подій у новітній історії України, результатом якої стало повалення режиму проросійського президента Віктора Януковича та відновлення європейського курсу розвитку України. Однак у боротьбі за права людини та громадянина, демократію і свободу українці заплатили високу ціну – 107 загиблих Героїв Небесної Сотні.
Серед них – представники різних професій, віку та статей, які приїхали з різних куточків України й навіть з-за кордону. Наймолодшому із загиблих, Назарієві Войтовичу, було лише 17 років, а найстаршому учаснику Революції гідності Іванові Наконечному – 82 роки.
Герої не вмирають" - перше, про що думає кожен, згадуючи Героїв Небесної Сотні. З метою гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, у Рахнівсько-Лісовому ліцеї пройшло ряд заходів у змішаному форматі. У всіх класах в режимі онлайн та офлайн було проведено виховні заходи, приурочені вшануванню пам'яті Героїв Небесної Сотні: години спілкування «День пам’яті Небесної сотні», «У нашій пам’яті вони назавжди залишились» (для учнів 1-4 класів); «Хай палають свічки пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні», «Гідності хай промінь не згасає!» (для учнів 5-6 класів); «Зима, що нас змінила», «Вони завжди у наших серцях» (для учнів 7-8 класів), « Україна- територія гідності та свободи» та годину пам’яті « Люди, що змінили хід історії» (для учнів 9-11 класів), також тематичний урок « Феномен «революція» в українському державотворенні ХХ-ХХІ ст.» та переглянуто тематичний фільм « Ангели Майдану». У бібліотеці ліцею та кабінеті суспільних дисциплін було організовано тематичні викладки матеріалів приурочені вшануванню пам'яті Героїв Небесної Сотні « Події, що змінили Україну…»
Наш ліцей взяв участь у Всесвітній тихій акції "Ангели пам'яті" для вшанування Героїв Небесної Сотні. Діти 4-Б класу створили паперові ангели, які розвішали на деревах. Ангели білого кольору символізують загиблих за Україну і спільну болючу пам'ять та віру в перемогу світла над темрявою. Хоч дощі, сніги і вітри розмивають ангелів і вони зникають з дерев, але лишаються у нашій пам'яті назавжди.
Їх назвали Небесною Сотнею тому, що вони загинули за правду, свободу, незалежність своєї держави і ціною жертовності показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним. Ми змінилися самі і змінили країну. І нехай там, на небі, вони усміхнуться разом з нами. Ми не маємо права опускати руки тоді, коли їх не опустили ті, хто були до нас.
Слава Україні! Героям слава!













Коментарі