Міжнародний день рідної мови.


                    
Мова- ДНК нації !

21 лютого світове співтовариство відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято, яке щорічно проводиться в нашій державі, починаючи із 2000 року, є утвердженням конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування української мови як державної, вільного розвитку та збереження мовного різноманіття представників близько 130 національностей, які проживають в Україні.
У Рахнівсько-Лісовому ліцеї цьогоріч відзначення Міжнародний день рідної мови пройшло під гаслом « Мова- ДНК нації».
«Бережімо наш скарб - рідну мову!»- такий девіз було обрано для проведення заходів у здобувачів освіти у початковій школі. Протягом дня проводилися різні види робіт, на яких учні поглиблювали свої знання про мову, її розвиток, місце серед інших мов світу, а також знайомилися зі шляхами підвищення культури мовлення, з мовними обов’язками громадян, з державними документами, що стосуються української мови. Класні кімнати сяяли не тільки дитячими усмішками, а й яскравими висловами про мову. Барвисте розмаїття вишиванок, створили піднесений настрій та не залишили байдужими нікого у школі. З почуттям гордості звучали слова звернення учнів до української мови. Всі заходи були підпорядковані єдиній виховній меті: шанувати, розвивати українське слово, дбати про красу і багатство української мови.
Діти, на уроці ЯДС ( мовно - літературна галузь) у 4-А класі (класовод Хаврук В. Б.), виготовили бейджики " Я люблю рідну мову!", писали власні висловлювання про рідну мову, співали українські пісні, виконували цікаві завдання, а у 2-Б класі ( класовод Пльонсак В.М.) було організовано флешмоб « Я люблю рідну мову», із тематичних розмальвок створили мовне пано, читали вірші відомих письменників про мову. Учні 3-Б класу ( класовод Костинчук Л.В.) створювали анаграми, ребуси, мовні проєкти, розвязували кросворди та малювали малюнки.
Проведення заходів до Міжнародного дня рідної мови в початковій школі продемонструвало, що учні відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження мови, культури, звичаїв й традицій свого народу.
Класоводами та класними керівниками були проведені тематичні та виховні години спілкування, на яких діти дізналися багато цікавого про історію рідної мови: «Без мови немає народу»; «Мова – це скарб нації», «Мова – душа народу», учителями-предметниками було проведено тематичні уроки «Мова нас єднає», «Рідна мова», «Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу».
У бібліотеці ліцею організовано виставку літератури про мову « Рідна мова- то доля народу!» та « Розмовляти українською-це модно!»
Мова – запорука існування народу, нації. Нашому поколінню випало складне і відповідальне завдання – відродити українську мову, українську державність, націю. І ми повинні твердо усвідомити, що це – наш святий обов’язок, і за нас цього ніхто не зробить.
Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово – щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього, живіть повноцінним життям, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни. Любіть, шануйте і бережіть рідну мову – вона наш генетичний код.


Коментарі